O projektu

Božičkova tovarna daril je dokaz, da Božiček zares obstaja.


Božičkova tovarna daril je sedaj že tradicionalni dobrodelni projekt, ki so ga Celjani vzeli za svojega. Že v zgodnjih jesenskih mesecih se prostovoljci pripravljajo na izvedbo in skrbno načrtujejo, da bo vsak vključen otrok do božičnega večera zagotovo prejel svoje darilo. Dodana vrednost projekta je, da za organizacijo in izvedbo dobrodelnega projekta v popolnosti poskrbijo prostovoljci. Ideja o projektu se je porodila že leta 2015 in osnovni koncept projekta se je ohranil vse do danes.

Iz leta v leto je Božičkova tovarna daril povezala vedno več ljudi in vsakič znova smo lahko obdarili več otrok. Končno število zavitih daril v lanskoletni izvedbi je kar enajstkrat večje kot prvo leto, ko smo obdarili 100 otrok iz socialno šibkejših družin. Skupaj smo v zadnjih sedmih letih tako obdarili več kot 6000 otrok iz širše celjske regije.

Ponosni smo na vse naše Božičkove pomočnike, ki so v zadnjih letih zavili darilo v naši tovarni. Še bolj pa smo ponosni na najmlajše pomočnike, ki se odpovejo svojemu darilu in ga raje namenijo za obdarovanje otrok iz socialno šibkejših družin ter jim s tem polepšajo božično jutro. Le kaj je lepšega kot to, da starši vidijo, kako se je njihova dobrosrčnost prenesla na potomce.

Čar Božičkove tovarne daril je osebna dostava darila na domači naslov. Tukaj vsako leto znova priskočijo na pomoč gasilci Poklicne gasilske enote Celje in prostovoljni gasilci okoliških gasilskih društev ter policisti Policijske uprave Celje. V času dostave se veselimo dveh stvari - ker smo uspešno obdarili vse otroke ter zaključili projekt in ker smo pričarali nasmeh ter solze sreče na obraze otrok na božično jutro. Hkrati pa nas zelo žalostijo vse te zgodbe in stiske, ki nam jih starši povedo in ko se na lastne oči prepričamo, v kakšnih razmerah živijo.

December je čas veselega pričakovanja in obdarovanj, zato se otroci vsako jutro zbudijo z iskrico v očeh in nasmehom na obrazu, ker je en dan manj do božiča. Medtem ko nekateri nestrpno pričakujejo božični večer, pa mnogi starši s strahom odštevajo čas do božiča z zavedanjem, da svojemu otroku ne bodo mogli postaviti darila pod božično smrečico.

Zato postanite Božičkov pomočnik in nam pomagajte uresničiti božično poslanstvo.

Milan N.,
predsednik društva in idejni vodja projekta

“Bliža se december, čas, ki ga zaznamujejo veselo božično vzdušje in okraski po trgovinah, kuhano vino, okrašena smrečica, božične pesmi, obdarovanje, novoletne počitnice in na koncu še zaključek leta. Ob vsem tem se mnogokrat ne zavedamo privilegija, da lahko občutimo to vzdušje, se veselimo z družino in prijatelji ter se med seboj obdarujemo. Privilegija, ki ni prav vsakomur dan. Verjetno nas večina ob besedi božič najprej pomisli na darila. Nekaj tako samoumevnega lahko nekomu pomeni nezmožnost, da bi svojemu otroku dal tisto, kar bi naj bilo bistvo božiča. Zaradi situacije s pojavom korona virusa v naši državi pa so se socialne stiske družin na žalost povečale. Težke trenutke v času epidemije preživljajo tudi najmlajši člani družine. Lahko samo ugibamo, koliko takšnih družin je, kjer se je povečala stiska, pa tudi verbalno in fizično nasilje. Vse bolj opažam tudi razlike med otroci, ki se s to situacijo le povečujejo. Zato že šesto leto zapored prostovoljci našega društva vztrajamo in s pomočjo partnerjev ter podpornikov izvajamo čudovit dobrodelni projekt Božičkova tovarna daril. Občutke sreče ob predaji daril ob koncu projekta včasih zamenja občutek žalosti, ko se na lastne oči prepričamo v kakšnih razmerah živijo. Ampak občutka sreče in zadovoljstva na božično jutro, ko po vsej regiji več kot 1000 otrok odpira darilo iz Božičkove tovarne daril, lahko preglasijo le redki občutki v življenju. Takrat se zavem, da sem res bogat. Srečen. Izpopolnjen.

Ob tej priložnosti pozivam vse dobre ljudi, da se nam pridružijo in skupaj z nami uresničijo božično poslanstvo ter nam pomagajo ohranjati vero v čudeže ter dobrega moža. Naj korona situacija piše tudi dobre zgodbe.”

Jerneja M.,
članica upravnega odbora in prostovoljka

“Ni lepšega občutka kot je ta, da lahko osrečimo druge. Del projekta sem že od samega začetka. Sprva je bila samo ideja, ki se je prelila na papir in se kmalu zatem začela uresničevati. Mladi in ambiciozni z močno željo pomagati tistim, ki nas potrebujejo. Ko se je pred petimi leti iz ideje rodil projekt Božičkova tovarna daril, sem rekla, da mora postati tradicionalen. In tako poteka letos že šestič zapored. Projekt, ki je osrečil mnoge otroke in jim vrnil upanje v boljši ter lepši svet. Otroci se ga spominjajo skozi celo leto. Z navdušenjem nas sprašujejo, kaj vse Božiček počne čez leto in ali so škratje res tako nagajivi.
Res sem ponosna na vse nas, da pišemo tako lepo in srčno zgodbo. Na terenu se srečamo z zgodbami, ki mi vlivajo še večjo moč in energijo, da kljub utrujenosti izpeljemo projekt do konca. Solze sreče, žalosti, trpljenja, osamljenosti in obupa, a pri tem močan objem in zahvala, da nismo pozabili na njih. Včasih nas pričakajo s sveže pečenimi keksi, potico, toplim čajem, ki so majhna zahvala za naš trud. In že sam občutek, da niso ostali sami, je največje plačilo za naše delo. Velikokrat je navdušenje tako močno, da nas pričakajo tudi otroci, s tresočimi rokami prevzamejo darilo, v njihovih očeh pa se prižge prav posebna iskrica, iskrica upanja, ko vidijo, da Božiček ni pozabil nanje. In na koncu se zaveš, da najlepše in najboljše stvari pridejo od srca.”

Špela B.,
članica upravnega odbora in prostovoljka

“Božičkova tovarna daril ni samo prostor, kjer se uresničuje božično poslanstvo – obdariti otroke iz socialno šibkejših družin in jim tako polepšati, obogatiti božično jutro. Je veliko več. V petih letih, odkar obstaja, je postala sinonim za veselje, srečo, ljubezen, toplino, dobroto, vse kar se lepega prebudi v posamezniku, ko izpolnjuje čudovito poslanstvo z mislijo na številne otroke. Postala je tudi mesto srečevanj, kjer se izmenjujejo srčne zgodbe, tako lepe kot žalostne, sklepajo prijateljske vezi med prostovoljci in krepijo delovni odnosi. Najbolj se mi je vtisnila v spomin zgodba s terena, ko so nas starši povabili v hišo, da mi postavimo darila pod božično smrečico in nas lahko otroci vidijo. Ko sem videla te žareče oči, ki so verjele v čudež in da nas - Božičkove pomočnike – pošilja Božiček, da jih obdarimo, ko so se tesno privili v naš objem, so mi v oči stopile solze sreče in obšel nepopisen občutek osebne izpolnitve, ko si rečeš: »To je Božičkova tovarna daril. Sreča

Špela K.,
prostovoljka

“Skupaj z društvom ves mesec vsak dan pridno garamo ter se trudimo, da bi lahko kar največ otrokom polepšali božična jutra. A projekt ne bi bil tako uspešen, če ne bi za njim stala ekipa odličnih božičkovih škratov. Ekipa, ki nesebično nameni svoj čas in denar pomoči potrebnim. Ekipa s skupnimi vrednotami. Ekipa s skupnim božičnim poslanstvom. In v neizmerno veselje mi je, da sem lahko vsako leto del nje. Del svoje »decembrske družine«. Zagotovo pa z vsem delom pride tudi utrujenost ter izčrpanost. Vsakodnevno delo zahteva svoje posledice. Vendar, če bi nas vprašali, kako se počutimo, ne bi »potarnal« nihče. Ker, ko si človek nekaj neizmerno želi doseči, ga pri tem ne more nič zaustaviti. Enako je pri nas. Sreča v očeh ljudi, ki se odločijo pomagati ter veselje otrok, ki obdarijo svojega sovrstnika v stiski, nam vsakodnevno dajeta energijo in elan za naprej. Vsekakor pa se mi venomer v spomin vtisnejo zadnji dnevi akcije, ko začnemo darila razvažati družinam. Vsako leto nas le te sprejmejo z nasmeškom, objemom in s solzami hvaležnosti v očeh. Razmere, v katerih družine živijo, so mnogokrat nevzdržne. Zgodi se, da se ob odhodu počutiš potrto, zgroženo in žalostno. Ob tem pa smo hvaležni za vse naše samoumevne stvari. To je čar Božičkove tovarne daril – da ti več, kot ti vanjo vložiš. Napolni te s pozitivno energijo, neizmernim veseljem otrok ob prejetju darila, solzami sreče ter hvaležnostjo. Hvaležnostjo, da si lahko bil žarek sonca in upanja v življenju nekoga drugega. Božično jutro pa ima seveda posebno mesto v mojem srcu. Vsako leto se zbudim z občutkom notranjega miru, zadovoljstva, izpopolnjenosti. Zavem se, da sem polepšala božič okoli 1000 otrokom, ki sicer ne bi na to jutro skakali do stropa od sreče. In to je najlepši občutek na svetu!”

Eva B.,
prostovoljka

“Vsako leto sodelujem in pomagam pri meni osebno zelo ljubem projektu, in sicer Božičkovi tovarni daril. Ko sem prvič pristopila k projektu, si nisem mislila, da bo to tako velik del mojega prazničnega vzdušja. Vsak november komaj čakam, da se začnejo priprave na projekt in pa otvoritev, saj vem, da bomo skupaj znova osrečili mnogo otrok in staršev ter jim vsaj malo olepšali in olajšali praznike. Kot prostovoljka se vsako leto z veseljem vračam, saj skupaj naredimo nekaj dobrega, hkrati pa sodelujem z res neverjetnimi ljudmi v vseh pogledih. Energija in povezanost med nami ter skupen cilj ustvarjajo izredno dober delovni prostor, kjer vsi skrbimo eden za drugega ter si pomagamo. Vsako leto obdarimo večje število otrok, kar kaže na človeško dobroto, ki jo premoremo, če le za hip mislimo na več kot le nase, hkrati pa se tako izraža naše dobro delo, ki ga izvajamo. Obiskovalci oz. Božičkovi pomočniki z iskricami v očeh zavijajo darila ter prihajajo in odhajajo iz tovarne z nasmehi na obrazu. Kot prostovoljka sem dobila možnost, da lahko ta darila tudi pomagam razvažati. Ta del je eden najlepših, a hkrati najtežjih zame. Ni lepšega kot videti otroško srečo, a hkrati skromnost, ki jo premorejo. Objemi otrok, njihovi nasmehi ter hvaležnost staršev, ko jim izročimo darila, mi dajo misliti, kaj vse smo sposobni ljudje, ko stopimo skupaj in kako malo je potrebno, da nekomu polepšamo dan. Razmere, v katerih živijo, so res nepredstavljive. Tudi v Sloveniji je veliko revščine, čeprav na prvi pogled ne deluje tako. Hvaležna sem za vse ljudi, ki v svoji moči pomagajo drugim in nam pomagajo risati nasmehe na obraze. Tudi mene je projekt skozi leta spremenil, zaznamoval, mi odprl oči ter me naučil ceniti, predvsem nematerialne malenkosti v življenju.”

Matej K.,
prostovoljec

“Od vsega se mi je najbolj zasidralo v srce končno dejanje tovarne - dostava daril otrokom na dom. Otrosˇka hvalezˇnost in veselje te napolni z energijo, ki traja skozi celo leto. Takrat je ves mesecˇni trud poplacˇan. Vsˇecˇ mi je tudi delo v sami tovarni, kjer se poleg dela druzˇimo s prostovoljci ter z obiskovalci tovarne. Tudi tam je prav posebno vzdusˇje. Spletla so se mnoga nova prijateljstva. Pohvalil bi pa tudi vsakoletno organizacijo, saj je zadeva res izpiljena, a vseeno vsako leto najdemo sˇe kaksˇno boljsˇo resˇitev. Letosˇnje leto zagotovo ne bo lahko izvesti Božičkove tovarne daril zaradi izrednih razmer, a vendar se prostovoljci veselimo izziva in ponovnega sodelovanja.”